Cand subalternul are masina mai tare decat seful

November 2nd, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Trebuie de la bun inceput sa-mi declin preferintele in materie de automobile: masina mea preferata este Mercedes S Class, cu siguranta multi dintre voi o cunosc si o admira in secret. Nu pot din pacate sa ma mandresc cu un model de acest gen si constat ca nici prin parcarile fimei unde lucrez nu am vazut vre-unul parcat (angajati sau management). Ei bine, ca sa intelegeti de ce va spun toate astea, continui prin a va povesti cum mi-am inceput siderat o dimineata de munca.

Ajung, parchez, nimic deosebit, ma apropiu de poarta (lume multa: era perioada in care angajam masiv), nu dau importanta contextului oarecum familiar deja, dar ceva in aer imi distragea atentia, ce sa fie … brusc realizez, undeva in parcare in toata spendoarea lui lenevea un Mercedes S Class, e inconfundabil chiar si de la distanta, imi zic “o fi vre-un mahar” a venit la sefii astia”.

Intru in birou si ca de obicei la o cafea discut cateva “mondenitati” cu colegii mei. Le zic si de masina din parcare, ba chiar ii invit sa o admire pe geam (o distingeai fara vre-un efort prea mare). Brusc in discutie o colega intervine: “dar astazi la interviurile pentru Operator Cablaje Auto, mi-a atras atentia un tanar care se juca cu o cheie de masina marcata cu sigla Mercedes” … Inghit in gol si ma luminez: tipul de la interviu a venit cu Mercedes-ul S Class din parcare. Dar trebuie sa verific, ceva nu pare in regula, cel putin aparentele asa m-au obisnuit. O rog pe colega mea sa “cerceteze” putin subiectul, bineinteles el se confirma: un tanar la 23 de ani, fost bucatar, fost antreprenor auto, fost rezident intr-o tara straina, conducea acea masina (si despre care sper cu sinceritate sa nu il caracterizez tot: fost proprietar de S Class).

Ei bine dragilor, povestea asta (reala 100%) nu e despre un tip invidios si proprietarii de masini de lux (oricare ar fi ei) si pentru care ma bucur sincer, ci despre un paradox 100 % romanesc si aproape imposibil de intalnit in tarile in care aceste masini se produc. In conditiile in care un plin de benzina si un schimb de ulei la o astfel de masina depasesc cu mult salariul mediu/ economie, ca sa nu mai vorbesc despre asigurare si piesele de schimb necesare intretinerii anuale, care anume este explicatia alegerii unui automobil de lux si implicit asumarea tuturor cheltuielilor care decurg de aici (deloc neglijabile, va asigur)?

Rapunsul este de altfel si una din cauzele crizei economice actuale mondiale, bine sintetizate intr-o vorba romaneasca din popor “Sa nu te’ntinzi mai mult decat ti-e plapuma”. Consumul este bun (el e motorul economiei), Dorinta de mai mult e tonica (ea te impinge inspre Dezvoltare), iar Visele sunt vitale (pentru ca doar ele trasforma imaginarul in real). Sigur, nu o sa va spun daca tanarul respectiv a fost angajat sau nu, va las pe voi sa continuati singuri povestea … pentru ca el poate fi oricare dintre voi.

sursa imagine

Share
Advertisement

3 comments

 1. Paul says:

  Si? L-ati angajat?

 2. licitatii says:

  Romania e tara paradoxurilor de acest gen. Mai acum un an am vazut la TV un tip care statea intr-un bloc normal de locuinte, constuit acum 30-40 de ani, si avea Lamborghini.
  Deci ce sa ne mai miram…. 🙂

 3. MEtal says:

  SALUT…Vreau doar sa iti spun ca uitandu-ma aseara la Sinteza zilei, la tipa aceea cu manifestul am revazut-o in minte pe DOINA CORNEA la revolutie in 89.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: