Consultantul englez

November 1st, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Mi-a fost dat in anul 2005 sansa de a participa la un traninig coordonat si sustinut de 2 traineri englezi. Auzisem despre scoala britanica de training, dar pana atunci nu avusem sansa de a-i intalni live pe acestia. Ne adunasem acolo (intr-o frumoasa locatie la malul marii) 12 partcipanti, selectati intr-un concurs la nivel national. Obiectivul cursului: pregatirea viitorilor formatori care sa instruiasca membrii nou createi structuri ATOP.

Nu o sa va povesc aici despre maestria trainerilor, despre care voi aloca un alt post, ci despre ceea ce se petrecea dupa terminarea cursurilor.

Programul incarcat ne tinea prinsi in sala de curs de dimineata si pana tarziu dupamasa, astfel incat putine erau momentele de relaxare, dar atunci cand insfarsit eram “liberi”, colegii nostrii englezi ne insoteau mereu. Mai mult, seara, in lungile suete care se intindeau la malul marii, udate din plin cu bere, acestia insistau mereu sa ne faca “cinste”. Daca la inceput mi s-a parut un gest firesc, nu am putut in serile ce au urmat sa nu observ insistenta lor pe aceasta tema, si atunci i-am intrebat: de ce?

Raspunsul lor m-a surprins total, dar era puternic motivat: imi spuneau ei, ca de fiecare data cand sustin traininguri in alte tari, iau foarte serios in calcul si abordarea informala a cursantiilor. Sunt atent preocupati de specificul cultural al “locului”; iar ceea ce aflasera despre romani, era faptul ca le place sa fie “cinstiti” ;), adica sa bea pe banii altora; si ca cei care fac “cinste”, au astfel sanse mai mari sa fie populari.

Am inteles atunci, dincolo de usorul inconfort resimitit cu privire la elementele percepute de altii ca find specifice romanilor, ca un training reusit trebuie pregatit dincolo de slideurile ppt (atat de populare printre specialistii romani), si ca ingnorarea acestor poate face anexa dintre un trainer si “o anexa la power point“.

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: