Copy/ Paste vs ©

November 6th, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Nu e nimic anormal sa te inspiri. “Nimeni nu se naste invatat”, spune o vorba si dreptate are. Pentru ca dincolo de sclipirea geniala a catorva, noi ceilalti invatam citindu-i pe altii, retraim (cel putin imaginar) ceea ce unii au experimentat si reflectam la intrebarile celor din jur, cel putin acesta este schema clasica a invatarii instituitionale: citim, memoram, reproducem si dezvoltam mai departe un continut colectiv specific culturii in care traim si ne miscam.

Astazi mai mult ca niciodata insa, ne este foarte la indemana sa copiem, sa ne insusim continuturi ce nu ne apartin. Esti la distanta doar de un copy/ paste si te poti inchipui un ganditor  din top 100 Think Tank sau un guru al vreunui domeniu. Totul, pana esti “desconspirat”: un amarat de internaut, neinspirat ce stie la perfectie sa combine Ctrl+C & Ctrl+V.

Comunitatea online incurajeaza diseminarea de continut, veti observa acest lucru in banalul Blogroll intalnit in majoritatea site-urilor sau logourilor Creative Commons, o asociatie ce propune o abordare deschisa a continutului si drepturilor de autor pentru beneficiul comunitatii, dar cu precizarea si acordul expres al sursei. Desi uneori chiar si cu © recunoscut ne pierdem in simple repreluari intre noi reiterand ce altii au spus, in defavoarea aportului personal.

Intr-un mod comic, exemplul de mai jos pune in discutie problema copy/ paste-ului prost inteles:

Un orator motivational foarte cunoscut isi intretinea publicul. La un moment dat a spus:
– Cei mai buni ani din viata mea au fost petrecuti in bratele unei femei care nu era sotia mea!
La auzul acestei afirmatii, publicul a ramas uimit. Oratorul a adaugat:
– Iar acea femeie a fost mama mea! Rasete si aplauze.
Seara, un manager instruit de catre acest orator a incercat sa plaseze aceasta gluma de efect acasa. Fiind usor afumat, a spus:
– Cei mai buni ani din viata mea au fost petrecuti in bratele unei femei care nu erai tu!
Sotia sa a inceput sa spumege de furie. Incercand sa-si aminteasca pret de 20 de secunde a doua parte a glumei, managerul a trantit in cele din urma:
– Si nu-mi amintesc cine era.
Morala povestii:
Nu lua cu copy daca nu stii sa dai paste.

PS: zilele astea se discuta de catre ORDA si utilizatorii de internet bazele unei legi a internetului, cu scopul protejarii drepturilor de autor dar si libertatii accesului la informatie. Ce-o iesi de aici? …

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: