Of, of … mi-s functionar la AJOFM

November 26th, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Functionarul de la AJOFM isi tine faxul in biroul directorului, si nu-l foloseste decat daca are incuviintare de la acesta sa-l atinga. Este mereu inconjurat de hartii, doar e un om organizat, si de aceea isi printeaza tot ce primeste pe eMail, pe eMailul personal bineinteles, dar nu inainte de a-si sterge mesajele, chiar si pe acelea oficiale; pentru ca am uitat sa va spun, functionarul de la AJOFM se foloseste de adresa lui draga de Yahoo chiar si in comunicarile oficiale.

Prezenta lui, acolo, justifica tot ce misca in jur, el insusi este explicatia pentru care s-au construit fabrici si uzine, institutii si sisteme. De aceea intotdeauna cand mergi la el, trebuie sa-i aduci ce-i place lui mai mult: dosare, stampile, buleNtine, timbre si adeverinte. Daca vrei sa te medieze in munca, nimic mai simplu, e specialist in asta, tot ce ai de facut e sa-i prezinti adeverinte de la medicul de familie, declaratie de la finante si un alt teanc de hartii, doar asa va stii ca esti “in buda rau de tot”. Numai asa, si intr-un astfel de contrast prezenta lui e salvatoare, sau in orice caz da viata povetei romanesti, ca “Intentia conteaza“.

Functionarul de la AJOFM este intotdeauna condus de oameni dornici sa invete, chiar si de cei care nu au auzit nimic de Managementul Resurselor Umane. Este esential insa, in curicula lor sa fie trecut ceva exotic, poate chiar o experienta de hair stylist ar ajuta. A citit el pe undeva, in manualul directorasului de AJOFM ca e bine sa faci joc de rol, doar exercitiul empatic te ajuta sa-ti cunosti colectivul mai bine. De aceea in cate o zi, institutia-i poate fi condusa de femeia de servici (pardon, agentul de curatenie), soferul de la aprovizionare si IT-stul de servici.

Vai, am spus ceva de IT-stul de servici? asta da baiat de isprava. Noroc cu el, acum institutia are “sait”, si dintrala HTML 2.0 (oldies but goldies), care e intotdeauna actualizat … cu oferta de luna trecuta. Specialistul lor IT, va pune intotdeauna pe sait 4 pagini pdf de prezentare a institutiei la o marime de 10Mb, sa fie sigur ca ii vei tine minte altadata cand nu le vei mai accesa saitul.

Vrei totusi, sa-l contactezi pe functionarul AJOFM, chiar si dupa ce ai citit acest post? Nu poti, doar e functionar public, iar statutul lor ii impiedica sa-si publice pe sait eMailurile de contact (a, da am uitat, sunt alea personale care le folosesc pentru messenger, si nu se poate), telefoanele, faxurile sau chiar si adresa institutiei; doar n-o s-o iei la pas, acum cand exista atata tehnologie. Si oare cine le intra pe sait? ca doar cei fara un loc de munca sunt niste prostanaci care nu au invatat la scoala, de aia au ramas ei fara un loc de munca. Exclus sa fie asta atitudinea lor cand stau de vorba cu tine.

Vroiam de mult sa scriu un post despre felul in care functioneza aceasta institutie, despre care daca fac un efort, poate ca as descoperi si vreo 2-3 lucruri bune, nu e rostul meu sa o fac insa acum, de vreme ce sunt contactat de oameni care imi scriu uimiti de ineficienta afisata de aceasta institutie, impreuna cu o parte a  functionariilor care o populeaza.

Si as mai putea face un ramasag cu voi: “Vai, cati din mediatorii lor nu-si vor mai gasi de munca dupa disponibilizarile ce se anunta pentru la anul. Sau…?”

sursa poza

Share
Advertisement

1 comment

  1. cipri says:

    nu stiu de unde sau de ce, dar pana acum niciodata nu m-am intrebat ce rol are functionarul de la AJOFM. descrierea facuta de tine parea a fi o atitudine normala fata de cei fara slujba. abia acum realizez absurdul gandirii mele. si sunt convins ca nu sunt singurul.
    oricum, intr-o zi o sa le fac o surpriza, daca imi dai voie sa folosesc numele tau.
    mai exact, cand o sa scot la imprimanta acest “material” in mai multe exemplare si o sa le impart pe la sediul AJOFM, prin birouri, pe holuri…sau cel mai bine ar fi…exact, sa le pun la vedere chiar langa locurile de munca vacante si pe mesele de la etajul doi.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: