…”scump d-le, scump!”

November 8th, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Povestea asta o stiu de mult. Defapt intamplarea e cat se poate de reala. Am auzit-o acum aproape 20 de ani, dar e la fel de actuala: atunci mi se parea excentrica; azi inteleg si altceva din talc-ul ei.

Intamplarea avea loc intr-un pub undeva in Anglia. Cativa romani la masa, se pregatesc sa plece, insa unul dintre ei nu isi gaseste haina cu care a venit. Ii intreaba pe colegi, ii intreaba pe cei din jur, in fine se agita putin, doar asa facem cand pierdem ceva. Proprietarul pub-ului il observa si intelege ca ceva e inneregula, se apropie de el si il intreaba ce s-a intamplat? Afla care e motivul nelinistii clientului sau, si fara sa ezite, il intreba care e costul hainei lui? Aproximativ 30 £, ii raspunde acesta. Fara sa stea pe ganduri proprietarul pub-ului scoate din buzunar suma mentionata si i-o inmaneaza clientului, spunandu-i: “Ia banii acestia si pleaca linistit, dar tine minte, in barul meu nu se fura!”

Acum, ce zic eu? Poate ca acel client si-a pierdut haina in local sau nu, poate ca doar a inventat totul, insa pentru proprietar-ul pub-ului doar zvonul ca in localul lui s-ar putea fura, i-ar pricinui pierderi mult mai mari decat cele 30 £ cheltuite.

Este ceea ce ne lipseste in general noua: nu gandim actiunile noastre cu 2-3 pasi inainte, preferam sa asteptam simtite efectele prezentului ca sa actionam. Raspundem doar la stimuli palpabili si reactionam uneori mult prea tarziu incat sa mai putem schimba ceva, iar daca totusi schimbarea e inca posibila atunci costurile interventiei noastre adeseori sunt inzecite.

Am auzit despre multi manageri ai caror indicatori de performanta atrag ganduri de invidie. Am mai auzit apoi ca in momentul in care si-au incheiat contractul de managament si parasesc sistemul, acesta colapseaza sau in orice caz sistemul isi arata vulnerabilitatea. Pentru ca nu putem construi nimic fara sa planificam strategic, fara a avea un proiect. In lipsa lui, efectele pot fi satisfacatoare pe termen scurt dar dezastruoase pe termen lung.

Pentru cei ce pleaca, treaba-i simpla: umfla bonusurile si gloria, pentru cei care raman insa … le cautam un nou manager … Nu? 😉

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: