Maimute de companie (sau despre oameni la lumina umbrei)

December 4th, 2009 by Claudiu Leave a reply »

Despre un experiment psihologic vreau sa scriu acum. Desi actorii lui nu sunt oamenii, concluziile ce se desprind explica perfect comportamentul uman in situatii de grup, sau mai nou, in companii (corporatii, politica, societate, etc). Am auzit aceasta poveste de multe ori, ba chiar, poate inainte sa o aud ii simteam efectele aievea, fara sa le fi putut da grai, acum insa, inteleg lucrurile altfel.

Experimentul ar suna cam asa:

Intr-o prima faza, 4 maimute erau introduse intr-o cusca din care se putea “evada” doar daca ele se urcau pe o scara si ieseau printr-o trapa lasata deschisa, undeva in zona superioara a custii. 

Numai ca, in momentul in care una dintre maimute incerca sa urce pe scara, din senin un jet de apa incepea sa le stropeasca pe toate. Si probabil stiti cat de bine suporta maimutele apa. La prima incercare toatre maimutele au fost stropite. Cand a incercat o alta sa urce pe scara, din nou au fost stropite toate. Dupa un timp, cele 4 maimute au inteles ca nu trebuie sa se urce pe scara pentru ca vor fi stropite cu apa.

 

Atunci a fost scoasa din cusca una dintre maimute si a fost introdusa una noua care nu traise experienta apei. Cum era si normal sa se intample, maimuta cea noua a incercat sa urce pe scara. Nu a apucat pentru ca celelalte trei maimute au inceput sa o agreseze, s-o oblige sa nu urce pe scara, stiind ca, daca va urca, vor fi iar stropite cu apa. Cu timpul maimuta cea noua a invatat si ea ca nu trebuie sa urce treptele, pentru ca… va fi agresata de celelalte.

 

Apoi a urmat scoaterea unei alte maimute din cele vechi ce traisera experienta jetului de apa si introducerea alteia noi. Din nou, atunci cand aceasta a incercat sa se urce pe scara, celelalte trei maimute au luat-o la bataie. In scurt timp si noua maimuta a inteles ca nu are voie sa urce treptele. A urmat scoaterea altei maimute dintre cele vechi si introducerea alteia noi. Scenariul s-a repetat identic.

Dupa un timp in cusca nu mai exista nici o maimuta dintre cele care traisera experienta jetului de apa. Si, desi trapa de iesire era larg deschisa, nici una dintre cele noi nu incerca macar sa iasa din cusca.

 

V-ati regasit intre personajele de mai sus? V-ati trezit adeseori ca faceti lucruri … asa … fara sa intelegeti si de ce le faceti? Simtiti ca ati devenit captivi intr-un labirint zilnic al cotidianului? sau ca in timp pasiunea cu care obijnuiati sa va implicati v-a scazut?

Renuntam adesea la libertatea noastra de actiune si gandire in favoarea regulamentelor sistemelor in care traim, le adoptam fara sa le mai filtram apoi prin propriul sistem de valori si le promovam mai departe celor noi veniti.

Nu te rezuma sa vezi doar ceea ce aparentele te indeamna sa vezi, pentru ca altfel nu te deosebesti cu nimic de maimutele din experimentul de mai sus. Iar daca ai impresia ca in sfarsit te-ai prins de ce e in jurul tau, mai gandeste-te o data: mitul pesterii, scris de Platon ne invata acest lucru.

Grafica articolului a fost realizata de © Paul Muresan

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: