Numere necunoscute

December 3rd, 2009 by Claudiu Leave a reply »
 • Alo, buna ziua. Numele meu este Marius Popescu si va sun de la Orange. Dvs. sunteti proprietarul acestui numar de telefon? V-am sunat in legatura cu o plata catre Orange. Deoarece s-a comis o greseala, factura dvs anterioara a fost incarcata cu un surplus de 75 RON. Am dori sa reglementam aceasta situatie si sa va restituim banii, insa pentru asta avem nevoie sa imi spuneti cateva din datele dvs de contact: serie si numar de buletin?
 • Buna ziua, cu placere, dar mai intai de ce ma sunati de pe numar ascuns? daca lucrati pentru Orange?
 • Pentru ca va sunam de la centrala Orange de la 411, dati-mi va rog datele dvs: serie si numar de buletin!!!
 • Bine atunci, presupun ca si dvs aveti datele mele in fata, am sa incep eu prin a va spune seria de buletin, iar pe dvs va rog sa continuati cu primele 2 cifre ale numarului de buletin, daca sunt corecte voi continua mai apoi …
 • … … … (a inchis)

Cam asta a fost discutia pe care am purtat-o cu putin timp in urma la telefon. E inutil sa va spun ca telefonul este un fals iar intentia autorului a fost sa ma “fraiereasca“. Trebuie sa marturisesc ca doar un plictis de moment m-a facut sa fiu putin mai atent la discutia purtata, altfel intr-un context, poate ceva mai agitat, nu cred ca la fel de coerent as fi procesat conversatia telefonica.

Mare atentie deci la dezvaluirea datelor prin telefon, chiar si la apelurile primite cu numar in clar (la fel de bine poate sa fie vorba de un numar prepay – doar la noi pentru o cartela de acest gen nu ai nevoie de nici un fel de act sau contract).

E inutil sa dezvolt discutia si pentru dezvaluirea datelor personale in peisajul online. Un lucru va pot spune sigur insa aici: am facut tranzactii si plati online din 2004. Multe, de pe un continet pe altul, in Romania si in Europa, iar pana acum (Doamne’ti multumesc) nu am pierdut nici un cent.

Capul pe umeri, informeaza-te despre piraterie si cum te poti proteja, nu te pierde cu firea si ia-ti libertatea de a suspecta orice, online sau offline, insa nu fugi de tehnologie, pentru ca va veni peste tine mai tarziu, iar atunci regretele vor fi tardive.

… poate altadata insa un ghid despre masuri antipiraterie online (asa cum il inteleg si aplic eu in cazul meu), lucruri simple si functionabile.

Share
Advertisement

2 comments

 1. Dana says:

  hmm, ce prostie.
  Bine ai facut

 2. Casin Usa says:

  Observ ca se practica telefoanele si mesajele de genul acesta in ultima perioada. Da, este foarte important sa fii atent la astfel de lucruri, pentru a nu pierde bani inutil. Tu ai procedat foarte bine. Chiar usor amuzant as putea spune. Bravo!

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: