Motive si motivatii, voluntari si asociatii

January 18th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

Inevitabil, in orice discutie legata de ONG-uri, firesc apar intrebari legate de relatia respectivei asociatii cu voluntarii, metodele folosite pentru atragerea acestora si implict care anume sunt metodele de motivare a lor. Adeseori acestea au fost topicurile multor intrebari pe care studentii interesati de subiect mi le-au adresat in studiul lor, iar daca mai pun in discutie si faptul ca la analiza rezultatelor care recomanda acest blog, unele din cuvintele cheie des folosite sunt “Motivatia de a deveni voluntar“, atunci ma simt dator sa fac publice aceste raspunsuri impreuna cu invitatia de a contribui si voi la completarea listei.

In ce masura va bazati pe voluntari in munca pe care o desfasurati? Care sunt principalele metode pe care le folositi in atragerea de voluntari?

Activitatea unui ONG, se bazeaza in general pe 2 tipuri de resurse umane: staff-ul organizatiei (angajati permanent sau temporar) si voluntari asociatiei (permanenti sau temporari), acestia din urma putandu-se regasi atat in randul beneficiariilor cat si in staffului asociatiei.

Exista voluntari care se implica intr-un singur proiect, dupa cum exista si voluntari care participa la mai multe sau toate proiectele organizatiei. Orice ONG, alaturi de personalul angajat se bazeaza insa si pe munca si implicare voluntara. Insa numarul de voluntari pe care acesta ii atrage depinde de obiectivul, misiunea si programele specifice pe care ONG-ul respectiv le dezvolta/ implementeaza. Numarul de voluntari ai unei organizatii poate reprezenta reflectare respectivei asociatii in societate.

In functie de specificul programelor fiecarui ONG, metodele de recrutare a voluntarilor pot sa difere. Iata cateva idei:

 • Campanii de informare in scoli
 • Website/ social media/ articole in presa
 • Voluntarii existenti atrag alti voluntari pe baza recomandariilor lor
 • Aplicatii spontane (email, telefon, intalniri cu noi la evenimentele pe care le avem)
 • Voluntari ai altor ONG-uri care cu care se colaboreaza

E important de mentionat este faptul ca voluntarii implicati intr-un proiect trebuie sa corespunda tipului de proiect dezvoltat (nu orice proiect este destinat oricui)

In ce masura un ONG este interesat de motivatia voluntarilor?

Orice ONG responsabil trebuie sa implice in activitatiile lui voluntari dar nu oricum, ci respectand anumite reguli si norme legale. Mai intai trebuie sa le asiguri voluntariilor toate instrumentele si facilitatiile (protectia munii, transport, hrana, cazare) de care au nevoie pt a-si indeplini sarcinile pentru care au fost convocati/ implicati. Desigur nu putem sa nu observam ca nu orice voluntar se implica la fel de mult si la acelasi nivel calitativ, prin urmare un sistem de apreciere trebuie creat si implementat, dar fara a-i desconsidera pe ceilalti. Astfel acest sistem de apreciere trebuie sa fie foarte transparant si sa ofere acces oricarui voluntar la beneficiile lui, daca respecta profilul definit. Aici trebuie sa mentionez un lucru: munca voluntara se desfasoara fara a fi platita (este conditia de baza pentru a te numi voluntar), totusi cateva sugestii de motivare nonfinanciara pot aminti: excursii (in tara sau strainatate), suport si instrumente pentru activitatea lor scoalara, echipament sportiv sau alte obiecte promotionale ale organizatiei, burse scolare.

Care sunt principalele motive pentru care oamenii aleg sa se implice in activitatile unui ONG?

Motivele difera in functie de statusul social si profesional ai voluntariilor:

Elevii:

 • Se implica pentru ca scoala ii indeamna sa participe la activitati extra curriculare;
 • Doresc sa cunoasa alti tineri cu preocupari similare;
 • Vor sa fie altfel decat ceilalti colegi care nu se implica;

Studentii:

 • Ca urmare a profilului facultatii lor, un ONG poate reprezenta platforma de aplicare a teoriei acumulate;
 • Fosti voluntari si care acum continua sa se implice;

Alti adulti din campul muncii:

 • Reprezinta o alternativa la monotonia jobului;
 • Alternativa de petrecere a timpului liber;
 • Dorinta de implicare sociale si implementare a cunostiintelor dobandite in cariera lor;

Care sunt relatiile dintre membrii ONG-ului si voluntari? Ce efecte au aceste relatii asupra organizatiei?

Relatia dintre un voluntar si ONG, este o relatia care se bazeaza pe principiul WIN-WIN (al ambele parti). Atat voluntarul cat si ONG-ul ofera si castiga in acelasi timp.

ONG-ul: ofera o platforma in care voluntarul sa se implice, sa activeze, sa isi petreaca timpul liber, sa invete (foarte important, pentru ca nu intotdeauna scoala ii ofera si modele, metode practice de aplicare a cunostintelor dobandite la nivel teoretic).

Voluntarul: ofera calitate actiunilor unui ONG, pentru ca succesul proiectelor dezvoltatate de o organizatie nu se datoreaza doar staffului respectivei asociatii, ci si calitatii, motivarii si constantei implicarii voluntariilor, pe care organizatia este capabila sa ii atraga.

Care considerati a fi lucrurile care determina mentinerea si implicarea voluntarilor, pentru o perioada cat mai lunga in activitatiile ONG-ului?

 • Calitatea proiectelor dezvoltate de ONG;
 • Noutatea si caracterul lor unic (ce nu poate fi regasit la un alt ONG);
 • Notorietatea ONG-ului. Un ONG de succes si recunoscut la nivel national va atrage mai multi voluntari decat un ONG obscur;
 • Orientarea pe nevoile voluntarului, nu doar pe atungerea propriilor sopuri/ obiective;
 • Folosirea metodelor de motivare nonmateriala (apreciere corecta, recunoastere a implicarii voluntarului la nivelul grupului/ societatii);

Recomandarile scrise mai sus reprezinta realitati practice intalnite si implementate in asociatiile din care am facut parte si in mod special in cadrul Tasuleasa Social.

sursa poza

Share
Advertisement

3 comments

 1. Silviu aka the jackall says:

  Foarte buna initiativa voluntariatului dar din pacat foarte putin prezenta si mediatizata la noi. Am avut deosebita placere sa-mi ofer serviciile de voluntar peste hotare si satisfactia a fost pe masura efortului. Cum priveste angajatorul ideea angajatului de a-si oferi serviciile de voluntariat unui ONG? cred ca aici ar trebui lucrat un pic, de exemplu m-ar interesa voluntariatul dar habar n-am unde, cui, cand si mai ales daca angajatorul, respectiv MApN ar agreea aceasta idee.

 2. Vlad Galatenu says:

  De ce Tasuleasa Social se axeaza pe recrutarea de tip concentric?
  Avand o experienta internationala in domeniul organizational consider ca-i corect sa existe o deschidere. Se poate spune ca acest model de recrutare promoveaza de multe ori “nepotismul”.

  Cu respect,
  Vlad Galateanu
  international recruiter

  • Claudiu says:

   @Vlad, :)) am ras la commentul tau. Voluntariatul presupune in primul rand implicare voluntara. Ce spui tu de recrutare se aplica firmelor nu si ONG-urilor. Aaa, poate “concentric” comunicam mesajul nostru catre potentiali voluntari (desi nu e o caracteristica principala a Tasulesei) e alta poveste. Dar voluntariat prin “nepotism”, :)) aici … poate ca ar fi bine sa te ma gandesti o data. In rest ma bucura interesul tau pt blog si iti urez succes in activitatea ta de recrutor international.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: