Managementul Talentelor

February 14th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

Pornind de la interviul lui Alexandru Tomescu, va reamintesc un experiment similar care a avut loc in 2 locatii diferite dar rezultate similare:

  • Decembrie 2008, unul dintre cei mai virtuosi violonisti ai lumii, Joshua Bell isi incepea ziua la metroul din Washington imbracat precar, alaturi doar de vioara sa, un Stradivarius de 3,5 milioane $. Artistul incepe sa cante. O face cu aceiasi pasiune si virtuozitate cu care obijnuieste sa-si incante publicul pe cele mai mari scene ale lumii. Timp de 45 minute doar 6 persoane s-au oprit sa-l asculte pentru o vreme, iar 20 dintre calatori i-au aruncat ceva maruntis, cam 32$ a adunat in total. 2 zile mai tarziu, artistul avea sa cante pe scena teatrului din Boston, unde media costului unui bilet era in jur de 100$, si toate biletele erau vandute cu mult timp inainte.
  • Aprilie 2009, experimentul este repetat. Alexandru Tomescu, singurul roman care canta pe un Stradivarius, coboara in statia de Metrou Piata Victoriei din Bucuresti. 30 minute de cantare si artistul a strans 328 lei. Avantaj noi, ar spune unii, e drept Tomescu a facut mai multi bani decat americanul Joshua Bell, poate ca romanii or fi mai mari iubitori de muzica not, insa acelasi adevar ramane: numarul calatoriilor care s-au oprit sa-l asculte, care i-au apreciat interpretarea sau care l-au recunoscut au fost in numar foarte, foarte mic.

Ma indrepat acum catre cei responsabili de gestionarea schimbarii si dezvoltarea origanizatiilor, catre leaderi ce conduc oameni, catre specialistii in resurse umane si ii intreb:

Oare sunt organizatiile voastre capabile sa-si recunoasca talentele chiar si in medii inapropiate sau nefiresti existentei si dezvoltarii lor? Cum va asigurati ca ati creat un sistem care sa scoata la suprafata resursele din organizatia voastra, oamenii cu abilitati speciale, deprinderi si cunostinte cheie? Sau altfel spus, este managementul talentelor un proces lasat la voia hazardului in organizatia voastra?

Raman in acelasi timp si sustinatorul celuilalt concept: Managementul non-talentelor, atat de bine punctat de Adrian Stanciu.

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: