Logica unei oferte de munca proaste

March 6th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

Sa spunem ca firma X doreste sa angajaze o persoana pentru un post disponibil in companie. Pentru aceasta pozitie firma X are un buget alocat salariului lunar (in acord cu veniturile si incasarile) de 100 lei (de ex). Incep asadar cautariile: anunturi, programari, interviuri. In sfarsit la orizont apare si candidatul potrivit: corespunde intrutotul profilului cerut. Mai mult, asteptariile slariale ale candidatul nostru sunt de 75 lei. Nimic nu poate sa mearga mai bine, sunt de parere reprezentantii firmei: avem un candidat potrivit cu cerintele postului si facem si un cost saving de 25 lei. Lumea e multumita …

Intre timp, asa cum adeseori se intampla, atunci cand cauti un loc de munca, aplici pentru mai multe oferte, ei bine la scurt timp dupa angajare in firma X, candidatul nostru primeste o oferta “intarziata” de la firma Y. Oferta suna asa: 100 lei pentru o pozitie in cadrul firmei Y. Asadar cu 25 lei peste ce a primit de la firma X. Acceptul vine imediat, iar candidatul isi anunta superiorii de la firma X ca urmeaza sa-i paraseasca:

– “Cat ti-au dat?”, intreaba acestia

– 100 lei, raspunde candidatul

– Iti dam si noi la fel, 100 lei, contraataca firma X

– Aaaa, deci puteati de-mi dati de la bun inceput suma asta de bani, dar nu ati facut-o?

Si acum apar 2 posibile scenarii, ambele perdante pentru firma X:

  1. Candidatul pleaca, nemultumit fiind de abordarea de cost saving pe care firma X a aplicat-o direct pe pielea lui;
  2. Candidatul cere o noua oferta salariala firmei X, de ex 125 lei;

In ambele cazuri firma X iese in pierdere. Dar paradoxul situatiei apare, nu din cauza unei oferte super competitive pe care nu ar fi putut sa o contracareze, ci din cauza faptului ca ei aveau in buget suma alocata de 100 lei. Nu au aplicat-o insa, au fost mai atrasi de iluzia unui cost saving.

Cum ar fi sunat alminteri oferta firmei Y de 100 lei catre candidatul nostru: “fara succes, nimic nou sub Soare, de ce sa o aleg acum?”

Asadar, dragi angajatori, atat timp cat bugetul va permite sa mentineti o ofeta rezonabila in termeni competitivi, oferiti pretul corect pentru un candidat ce merita. Nu aceasta este solutia cost savingului … nu in contul resurselor umane …

sursa poza

Share
Advertisement

1 comment

  1. cipri says:

    misto. cine are urechi de auzit, sa auda!

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: