Off-ul Online-ului romanesc de stat

April 18th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

accounting… sau despre mentalitati incremenite in proiect

Eram si eu perplex zilele trecute cand auzisem de minunatul proiect pe care alesii neamului ni-l pregatesc, ma refer la o comunitate sau platforma virtuala e-Romania, un fel de alta tara, online de data asta, in care de la opinca la badica, tot romanu, ma’ntelegi sa fie logat: cu user si parola, cu ID si profile settings, cu avatar si emoticoane, cu legaturi https, login si logout.

E la fel de adevarat ca, tot in starea aia imi doream implementat un asemenea proiect, chiar asa futurist formulat, nu poti sa nu recunosti ca doar din vise marete si dorinte usor fanteziste, lumea progreseaza, doar gandind diferit, mai rasare cateodata din randul nostru unul care ne arata ca se poate si altfel. Deci nu utilitatea proiectului sau valoarea lui o comentez, ci altceva: capacitatea sistemului de stat de a intelege, utiliza si interactiona in mediul virtual www.

In general cam tot ce pot acoperi online, de la tranzactii bancare, rezervari, cumparaturi, informatii, social media si pana la banalul eMail, utilizez fara rezerve. La fel am procedat si zilele astea. Deoarece trebuia sa imi fac inspectia tehnica obligatorie pentru masina am accesat website-ul RAR si mi-am facut o rezervare online. Totul a mers struna: am introdus datele masinii, seria si numarul de identitate, mi-am ales intervalul orar care mi-a convenit pentru vizita tehnica conform cu calendarul online disponibil, intr-un cuvant ma minunam cat au progresat in materie de client services o institutie de stat, Registrul Auto Roman.

Si-acum sa nu va inchipuiti o clipa ca lucrurile s-au intamplat la fel si offline, adica la data si ora aleasa rezervarii mele. Nimic, dar nimic din usurinta cu care am parcurs online pasii necesari rezervarii nu s-a respectat. Chiar daca introdusesem online datele masinii, nu am scapat la ghiseul RAR sa completez de mana (cu pixul si majuscule) o alta cerere care dubla inca o data aceleasi informatii introduse online, de ora nici nu mai are rost sa amintesc, realizati banuiesc timpul rezervat mi s-a defazat cu 2 ore fata de ce online agreasem.

… si-atunci ma intreb la ce buna o asemenea platforma online? Pentru ca nu in bytes sta capacitatea manageriala a institutiilor noastre de stat, nu in platforme cu semnaturi electronice ce valoreaza 500.000.000 €, 1.000.000.000 € sau 2.000.000.000 €, ci felul in care offline acest input este organizat: de oameni, proceduri, resurse si viziune. Insasi valoarea proiectului nu s-a putut estima cat de cat (toate cifrele de mai sus au fost oficial vehiculate). In general pentru orice proiect se poate accepta o marja de “+/-” 25% , dar nici intr-un caz de 400% . Si-atunci cum poti sa ai incredere ca efectul benefic a fost simulat si cunatificat, astfel incat proiectul sa merite a fi demarat si investitia aprobata.

Eu nu cred deocamdata in nici un sistem online implementat de stat, care sa si functioneze in acord cu nevoile beneficiarului/ cetateanului. Va si spun de ce: comunismul a creeat si implementat un tip de economie care producea fara a avea neaparat comenzi iar relatiile intre sistemele economice existente nu acopereau nevoile unei realitati de genul cerere/ oferta, client/ beneficiar. Chiar daca acum la 20 de ani dupa ce acest sistem teoretic a disparut, ramasitele lui sunt inca prezente in filosofia de management a institutiilor de stat romanesti, in continuare o mare parte a acestor jucatori se comporta independent de nevoile clientiilor lor fara proceduri negociate de o parte si de alta cu beneficii win-win pentru ambii parteneri. Pentru ca in filosofia lor de management doar simpla lor existenta … e deajuns sa aiba un atuu asupra ta, un drept, iar tu pana una ala sa exersezi niste plocoane in fata lor.

“Mediul privat” … vor spune unii “asta e solutia d-le”! am mai scris despre asta, carentele sunt la fel de mari si aici. Pentru ca oamenii in general nu se impart in alb si negru, competenti si incompetenti, suntem mai degraba intr-o ambianta gri, usor cacanie si unde reusitele sunt mai degraba exceptii decat cazuri de bune practici.

sursa poza

Share
Advertisement

1 comment

  1. Foarte interesant articolul, pe cand o continuare pe aceeasi tema?

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: