Pedigree-ul afacerilor mature

May 14th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

Imaginati-va o afacere in aceiasi termeni in care un copil se dezvolta. Procesele sunt similare in foarte multe aspecte:  sunt mai multe etape, apar transformari, acumulari/ uitari, imitatii/ eroori, ridicari si caderi, pasi inainte sau pasi inapoi.

Nu poti arde etape si nu poti creste intr-un an cat altii in 7, decat daca esti erou de poveste sau suferi de vreo mutatie genetica. Poti insa sa te dezvolti mai armonios intr-un mediu favorabil, cu parinti grijulii, incurajari continue si suport de la spate. Poti deprinde ritmul muzicii sau ordinea aranjarii jucariilor, gustul pentru carti sau cercul de prieteni care iti trec pragul.

Inveti de acasa ca faptele bune iti aduc zambete si desert la masa, iar la gradininta acestea sunt inlocuite de bulinute rosii in piept prinse, dupa cum primul an de scoala vine cu note-n catalog si coronita la sfarsit de an.

Si nu despre copii mici am vorbit acum, am inlocuit doar etapele dezvoltarii unei companii cu exemplificari din lumea celor mici. Dar la ce ma refer:

  • oameni: conditioneaza calitatea si knowhow-ul pe care o companie il genereaza
  • procese si proceduri: gradul in care raspund impulsurilor venite din mediul intern/ extern si ritmul in care se redefinesc dau amprenta flexibilitatii si dinamica unei companii
  • resursele: se acumuleaza in timp atat din exterior dar au si carácter autogenerant. Nu toate sunt trebuincioase in acelasi timp, dar oamenii stiu si pot sa le chiverniseasca
  • mediul: te poate cali, infrumuseta sau urati. Tot el este cel care-si pune amprenta asupra oameniilor, proceselor si resurselor din care compania este formata.

Si putem continua sa discutam in cifre despre profilul companiilor dar prefer sa vorbesc prin prizma pricipiilor prin care companiile mature isi definesc identitatea in mediul de business. Si asta pentru ca afacerile solide se fac intre membrii cu acelasi pedigree:

  • Social Charter – politica de personal ce include principii compatibile cu drepturile si demnitatea umana recunoscute pe plan international:

Libertate de asociere – dreptul angajatilor la libera asociere

Lipsa oricarei discriminari – tratament echitabil indiferent de rasa, culoare, sex, religie, nationalitate, orientare sexuala, origine sociala sau convingeri politice, atata timp cat se bazeaza pe principii democratice.

Alegerea libera a angajarii – se respinge utilizarea muncii fortate, incatusate sau involuntara a prizonierilor

Interzicerea muncii pestate de copii – munca copiilor este interzisa, iar varsta minima la angajare este in acord cu reglemantarile guvernamentale aferente

Compensatia/ Retributia – Compensatia si beneficiile platite sau asigurate pentru o saptamana normala de lucru corespunde cel putin cu cerintele minime ce corespund principiului “plata egala la munca egala” aplicabil.

Orele de lucru – Orele de lucru si concediile platite corespund cel putin cerintelor nationale legale

Siguranta la locul de munca si protectia sanatatii – trebuie garantate toate standardele nationale privind un mediu de lucru igienic si sigur, iar in acest context va lua masurile necesare pentru a asigura sanatatea si siguranta la locul de munca, astfel incant sa poata fi mentinute conditii sanatoase de munca

Calificarea – se sprijina calificarea fortei sale de munca pentru a facilita atingerea unor niveluri de inalte performante si standarde de inalta calitate a muncii.

  • Codul Etic – destinat stabilirii unui cadru etic ce guverneaza raporturile de munca, managementul informatiilor, relatiile cu parteneri de afaceri si furnizori, promovarea cazurilor de buna practica si profilul liderului ca model.

  • Politica de mediu – orientatata atat pe conservarea resurselor dar si protejarii mediului inconjurator, atat la nivelul:

Educatiei angajatilor

Materialelor folosite in procesul de productie

Impactului in mediu al deseurilor produse

Relatia cu parteneri de afaceri ce respecta aceleasi politici de protectie a mediului

Audit de mediu

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: