Tu, ce stii despre Social Media?

June 21st, 2010 by Claudiu Leave a reply »

Din ce in ce mai multe voci spun in ultima vreme:

“Daca in viitor nu existi online, atunci nu existi deloc”

Cam prea dur, ar spune unii, arunca insa o privire la clipul de mai jos si discutam pe urma cat de reala e afirmatia. Discutia nu este insa despre extreme “a fii sau a nu fii“, ci despre un mijloc de comunicare ce treptat coboara din online in offline. Din pacate la noi, acest sistem de comunicare este complet ignorat de sistemul nostru de invatamant, iar dezvoltarea abilitatilor de relationare/ comunicare virtuala reprezinta exceptie complet bazata pe hazard. Daca ai norocul sa “prinzi” ceva de la cineva e OK, daca nu merge si asa, doar “generatia asta tanara se stie pe calculator“. Complet fals:

 • tinerii astazi nu sunt invatati la scoala atunci cand trimit un CV unui angajator (sau in genere intr-o comunicare oficiala), sa nu o faca de la adresa de email: sumpykasexy@yahoo.com (adresa inventata acum, desi s-ar putea sa fie reala), cu datele de identificare in campul From: YoUcAn`Ts3m3 (si acum am fost bland credeti-ma);
 • dupa o anumita varsta profilul lor pe siteurile de socializare trebuie sa arate decent in cazul in care e trecut in CV;
 • mesajul din campul Subject trebuie sa reflecte si continutul eMailului/ comunicarii. Nicidecum un eMail prin care soliciti o informatie nu il poti incepe cu “:) ceao :))”;

Dar nu numai tinerii sunt subiectul abc-ului social media necesar de a fi invatat. Pentru a intelege la ce ma refer, va marturisesc o intamplare reala care ma priveste:

Anul asta intr-o vreme, am fost cautat de politzie (nimic grav nu va speriati) aveau nevoie de niste informatii intr-un caz in care la un moment dat a aparut si numele meu (evident fara nici o legatura, lucru demonstrat mai tarziu). M-au cautat acasa, dar pentru ca nu locuiesc doar la o adresa fixa, nu m-au gasit acasa. Au revenit de cateva ori, i-au intrebat pe vecini ce stiu despre mine, daca au un numar de telefon, etc. Nimic, nimeni nu a suflat o vorba :). Intr-un final dupa o lunga truda (am inteles) “m-au gasit”, defapt mi-au lasat vorba sa-i sun la un nr de telefon. Zis si facut. M-am intalnit cu ei, am lamurit chestiunea ce ma/ ii privea … si inainte sa plec din biroul lor i-am intrebat de ce a fost atat de greu sa ma gaseasca, oare pe Google au cautat numele meu?

“Nu, nu am cautat noi lucram altfel si … la asta chiar nu ne-am gandit”, mi-au raspuns …

“Pai bine roackerilor, daca o faceati erati la un click distanta de mine, toate informatiile de care aveati nevoie pentru a ma gasi erau acolo”

“… ?!? …”

Sigur ca “si ei au dreptate“, ar spune rabinul, dar oare nu ar fi fost mai simplu asa …?

sursa poza

Share
Advertisement

2 comments

 1. Mihai Lazar says:

  Naspa. Nu articolul in sine. Ceea ce se intampla insa in mediul “Social media”.

  You don’t find the news, they find you. De ce as vrea sa fiu bombardat cu asa ceva?

  Eu deteste Facebook. M-am saturat ca in 10 din 12 filme la care ma uit sa aud cuvantul asta. De ce? Pentru ca e mai bine sa aibe Pentagonul toate datele despre tine decat sa devin sursa de venit al unui site SocialMedia.

  Atentie! Politicile site-urilor nu sunt citite de multe persoane, motiv pentru care ele se pot schimba oricand. Foarte recent a fost un scandal destul de interesant legat de ceea ce face Facebook-ul drag, caruia ii acorzi atatea informatii despre tine.

  E interesant pe de alta parte cum se schimba perspectivele, in trecut toti se intreceau care mai de care sa ofere confidentialitatea datelor tale personale. Acum le afisezi si mai pui si poza atasata la el. =))

  • Claudiu says:

   Mihai, vorba rabinului “si tu ai dreptate” 😉 Cred insa ca astazi inclusiv conceptul de confidentialitate se redefineste. Pentru ca exista exident o nevoie clara de ambele parti de a interactiona, ori un mediu “steril” perfect confidential nu favorizeaza aceasta comportament.

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: