Supraindatorarea financiara prematura

October 14th, 2010 by Claudiu Leave a reply »

red_buttonStudii alarmante (ar spune unii), incep sa semnalizeze un lucru: varsta la care tinerii astazi incep sa contracteze imprumuturi bancare pe termen mediu si lung este in continua scadere. Cu alte cuvinte prea de timpuriu si pentru un interval prea lung de timp, ce acopera complet intreaga viata activa a unui om matur, sunt atributele datornicului de astazi.

Despre acest subiect am fost invitat sa vorbesc la TV (local) de catre 2 amici, dar nu in calitate de finantist, va dati seama Zâmbet. Bun, dar o improvozatie chiar si pe tema asta pot sa emit, asadar cateva chestiuni pentru a explica subiectul, a-s trece in revista:

Sintagma “tinerii din ziua de azi”

Am tot auzit-o in ultima vreme, e prima scuza pentru nepriceperea, stangacia sau comportamentul “bizar” al unor onor cetateni tineri. Dar care sunt premizele de la care pleaca acestia astazi, despre ce diversitate a optiunilor vorbim atunci cand ii punem fata in fata cu lumea, si ce mare de provocari au de “infruntat” ei astazi? Care e oare contextul, usor, light, al alegerilor “safe” si optiunilor “mature”: astazi, cand alternativele cresc in mod exponential sau ieri, in lumea generatiei parintilor nostrii, cand nunantele nu isi aveau rostul?

Care ar fi alternativa la a nu te indatora?

“A nu te indatora!”, a trai din ce ai si cu ce ai. A-ti face traiul, dupa o filosofia cumpatata; nu tanjesti la mai mult decat ti-e plapuma, tragi din greu si pui leuti la puscultita. Bun si asa, doar ca in ritmul, in care astazi lumea isi seteaza tactul, ai toate sansele sa fii putin defazat cu propriul timp.

Nevoie vs. lifestyle

Ei da, asta-i intrebarea. Are produsul, serviciul pe care il doresti valoare adaugata in ceea ce te priveste? Un pic, ceva acolo, orice care sa insemne eficienta, timp economisit, imbunatatirea activitatii tale, confort psihic? Ori esti “just fashionable, trandy, cool, in tendinte, etc” victima a consumerismului globalizarii?

Fenomen global vs. fenomen specific romanesc

In 2008 in UK existau peste 6500 scheme de finantare dezvoltate de sistemele bancare, astfel incat pentru oricine sa se gaseasca o solutie conform cu nevoile exprimate. In ceea ce ne priveste, eram departe si in continuare suntem fata de o asemenea cifra ametitoare de permutari de x luate cate y exprimate in solutii financiare “personal avantajoase”.

Si ma opresc aici, fara a mai aminti si exemplul Americii (visul American), sistem in care aparent cu cat esti (erai) mai indatorat, deci aveai credite deja constituite, erai eligibil pentru un nou credit WTF nu ?!?

Viitoarea paradigma a dezvoltarii economice

Daca filosofia dezvoltarii economice pana acum, practic marsa pe extinderea unitatilor de productie in puncte strategice confortabil economic, astazi principalele mutari ale marilor jucatori economici s-au cam incheiat. Cu alte cuvinte, astazi unitatile de manufactura au fost deja construite si sistemul de productie este optimizat atat cat tehnologia timpului permite. Ce urmeaza?

In ziua de azi, a produce nu mai este o problema. Vor castiga lupta acei jucatori care vor stii sa interconecteze producatorul de end user. Cu alte cuvinte, aceia care vor controla cererea si o vor directiona prin comanda catre producator, vor face regula in piata.

Sistemul scolar astazi

De multe ori, insasi sistemul scolar devine prima schema de indatorare de care un tanar are parte. Taxele sunt mari, adesea nejustificate in raport cu calitatea serviciilor furnizate, si de multe voi (stiu foarte bine), vai, preocuparea secretariatelor este pentru colectarea taxelor de la elevi/ studenti decat “PR”, interfata, canal de comunicare si informarea a programelor si curriculei scolare.

Nu are rost aici sa mai dezvolt subiectul specialitatiilor total defazate pe care unele universitati le produc pe banda si implicit alienarea ce-i caracterizeaza pe unii onor universitari fata de realitatea prezentului.

La fel nu dezvolt, dar amintesc, tot in acest context si modul complet gratuit de alegere a profilului universitar al unor tineri astazi. Pentru ca de multe ori aceasta e cauza si primul raspuns gresit la intrebarea: Nevoie sau doar trend?

Analiza nevoilor vs. analiza contextului la care ne raportam

Mai fac o trimitere la postul anterior, dedicat lui Robin Sharma. Ei bine in cartea lui “Calugarul care si-a vandut Ferrariu-ul (The Monk Who Sold His Ferrari) autorul descrie intr-o fabula foarte reusita povestea avocatului de succes Julian Mantle, prototipul omului de succes al zilei, cu ritmuri cotidiene nebune dar care in urma unui infart cugeta la ce este cu adevarat important pentru el in viata. Alegerea sa? renunta la tot si aleage valorile spirituale – dar la ele acasa, de aceea lasa totul in urma si pleaca in India unde se stabileste la un templu.

Ei bine, pentru orice nevoie, trebuie sa consideram si contextul in care ea poate fi satisfacuta. Si poate ca pragmatismul de tip occidental e ceea ce defineste spatiul “civilizat” in care astazi traim.

Sa fie asta atunci pretul pe care trebuie sa il platim pentru ca populam aceste meleaguri?

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: