Communicate Status (I)

February 6th, 2011 by Claudiu Leave a reply »

Am auzit prima data aceasta formulare intr-o discutie in care engleza era doar limba de converstatie a participantilor si desi poate nu e cea mai fericita formulare, sintagma “communicate status” sau statutul comunicat, exprima, zic eu, resortul dinamicii intr-un grup: ierarhii, influienta, rol.

In orice grup exista relatii si roluri oficial atribuite/ accepte dar si raporturi care fara a fi neaparat oficializate isi fac simtita prezenta si nu trebuie ignorate. Dar haidati sa vedem care e peisagistica intr-un grup sub acest aspect:

  • Liderul institutional: Reprezinta versiunea cea mai cunoscuta a liderului, el apare ca fiind persoana impusa prin prerogativele functiei. Cuvantul care il defineste cel mai bine este institutionalizare.
  • Persoana competenta sau specialistul in sarcina: Aceasta ipostaza apare in grupuri mai putin structurate in care organizarea este rezultatul interactiunilor in directia unui anumit scop. Reprezinta persoane care in functie de situatia concreta si de scopurile grupului se dovedeste cel mai capabil sa conduca grupul. Cu alte cuvinte, el trebuie sa-si dovedeasca gradul de competenta intr-un anumit domeniu.
  • Persoana centrala: Desemneaza individul in jurul careia un grup se cristalizeaza, individul cu care ceilalti se identifica si care genereaza “combustia” necesara grupului sa existe.
  • Persoana preferata-liderul sociometric: In acest caz persoana preferata este persoana cu care membrii grupului doresc sa se asocieze pentru a intreprinde diferite activitati. De regula acesta este subiectul care obtine cele mai mari scoruri la testele sociometrice ce radiografiaza grupul.
  • Persoana cea mai influenta: Este perceputa ca persoana ce exercita o influenta asupra grupului, sau avand autoritate asupra acestuia.
  • Liderul situational: Acest tip de lider reprezinta persoana ce se angajeaza spontan in acte de conducere, si se impune prin dinamismul si frecventa relativa a actelor de conducere in raport cu specificul situatiilor.

Pe structura astfel definita de literatura de specialitate, old school, cum poate ar numi-o unii, apare astazi din ce in ce mai frecvent sintaxa Leader without the title, concept introdus de Robin Sharma in cartea cu acelasi nume.

Noua abordare aduce practic in lumina relatiile “underground” ale grupului si muta atentia de la cele institutionalizate, oficiale, catre un sistem “open source (daca imi permiteti analogia cu filosofia aplicatiilor software de astazi)”, in care orice individ are in potential un rol pe care e liber sa si-l asume si cultive.

In acest context, comunicarea statutului devine bivalenta: comunici si iti este comunicat/ recunoscut rolul si contributia ta la grup, iar de aici o intreaga scenaristica incepe a mocni, pentru ca nimic nu este “standardizat” in dinamica impunerii/ acceptarii/ atribuirii rolurilor. Dar despre acestea intr-un post viitor.

sursa poza

Share
Advertisement

Leave a Reply

Please leave these two fields as-is: